Το νησί της Τήνου

Η Τήνος αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων μετά την Άνδρο και τη Νάξο και είναι η γενέτειρα πολλών μεγάλων ζωγράφων και γλυπτών.

Γνωστή από τους αρχαίους χρόνους ως «Υδρούσα» λόγω των πολλών πηγών αλλά και «Οφιούσα» εξαιτίας της πληθώρας των φιδιών.

Οι περισσότεροι επισκέπτες της πιστεύουν πως γνωρίζουν την Τήνο από τα λίγα μέτρα που διανύουν στην απόσταση από το λιμάνι μέχρι το Ναό της Μεγαλόχαρης. Η Τήνος όμως δεν είναι μόνο αυτό! Η αληθινή Τήνος βρίσκεται στην ενδοχώρα της και στα αμέτρητα μικρά χωριά της.

Ανάμεσά τους ο Πύργος, το χωριό των καλλιτεχνών, γενέτειρα του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά και Δημήτριου Φιλιππότη καθώς και του ζωγράφου Νικηφόρου Λύτρα.

Τα Υστέρνια με τα γραφικά σοκάκια τους, η Καρδιανή με τα πανύψηλα πλατάνια της και πιο δίπλα οι ήσυχες και πεντακάθαρες παραλίες Καλύβια, Άγιος Πέτρος και Όρμος Γιαννάκη.

Η Βωλάξ βρίσκεται σε ένα από τα πιο όμορφα τοπία της Τήνου περιτριγυρισμένη από μικρούς και μεγάλους γρανιτένιους ογκόλιθους. Οι κάτοικοι του χωριού ανέπτυξαν την τέχνη της καλαθοπλεκτικής, η οποία συνεχίζεται ως και σήμερα.

Η Τήνος διαθέτει επίσης πολλές όμορφες, αμμουδερές και πεντακάθαρες παραλίες. Μερικές από αυτές είναι: η παραλία του Αγίου Φωκά, τα Κιόνια, ο Άγιος Σώστης, η Λειβάδα, η Κολυμπήθρα, ο Άγιος Ρωμανός, η Σάντα Μαργαρίτα και πολλές άλλες.

Στην Τήνο θα συναντήσετε επίσης, αμέτρητους περιστεριώνες, πραγματικά αριστουργήματα λαϊκής τέχνης. Η ποικιλομορφία του νησιού, άγρια και ταυτόχρονα αρχοντική, διεγείρει τη φαντασία κάθε ανήσυχου επισκέπτη και προσφέρεται τόσο για επίγεια όσο και για θαλάσσια εξερεύνηση.

Η άγνωστη πλευρά της Τήνου, σας περιμένει να την ανακαλύψετε !!!